top of page

Rugschool

Naar schatting zou ongeveer 80% van de volwassen bevolking ooit in zijn leven rugpijn doormaken. Aan de basis liggen vaak zwakke rug- en buikspieren door een tekort aan fysieke activiteiten.

Een tweede belangrijke oorzaak van rugpijn zijn verkeerde houdingen bij het werk en de foute houding bij veelvuldig heffen en buigen.

Sommige mensen moeten dan weer oefenen na een hernia of een rugoperatie.

 

In de rugschool krijgt u heel wat tips om uw rug minder te belasten tijdens uw dagdagelijkse activiteiten. Aan de hand van oefeningen leert u uw houding te verbeteren, de stabiliteit van de lage rug te verhogen en de wervelzuil te mobiliseren. Je oefent o.a. rugsparende hef- en tiltechnieken. Eventueel komt ook je werksituatie aan bod komen en leer je concrete technieken om rugvriendelijk te werken.

 

Concreet beginnen we eerst met oefeningen om je spieren (spierkorset) van buik en rug terug sterk en stevig te maken. Je leert belasting opvangen met je spierkorset. Nadien volgen zwaardere oefeningen op de mat en specifieke toestellen. Daarnaast besteden we veel aandacht aan de kleine stabilisatiespieren. Je leert deze opnieuw gebruiken en controleren. Het is namelijk bewezen dat de kleine stabilisatiespieren bij mensen met chronische lage rugpijn zwakker zijn dan bij mensen die geen rugpijn hebben. Naast dit alles start je ook met uithoudingsoefeningen om je conditie terug op peil te krijgen.

Naast deze praktijk is Sofie lesgeefster van de Rug in beweging opleidingen van de KWB

bottom of page